NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Vissers varen wel bij piraterij PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
zaterdag 16 januari 2010

 

 

 

 

 

Netten vol zeesnoek, red snapper en marlijn. Keniaanse vissers kunnen hun geluk niet op. Nooit vingen zij zoveel vis als in 2009. Hoe dat kan? Illegale buitenlandse vissersboten blijven weg uit angst voor Somalische piraten.

Je vangt ze overal
Ook in Somalië zelf zijn vissers blij met de piraten. Waar grote commerciële trawlers tot voor kort alle regels aan hun laars lapten en de zee leegvisten krijgen lokale vissers nu weer een kans. “Ik kan me dagen herinneren waarop ik vroeg de zee op ging en zonder vis terugkwam, maar tegenwoordig is er zat. Je vangt ze overal”, zegt Bakar Osman, een vijftigjarige visser.

Voor de Keniaanse sportvisser Lawrence Brown is het wel duidelijk dat de verbeterde visstand te danken is aan het verdwijnen van de commerciële trawlers. “Ze doden alles wat leeft tussen de bodem van de oceaan en de boot.”

Niet de enige piraten
Clive Schofield, oceaanonderzoeker van de Australische Universiteit van Wollongong, noemt het ironisch dat landen die oorlogsschepen sturen om de piraten te verjagen in veel gevallen zelf betrokken zijn bij de trawlers die Somalische rijkdommen stelen. “Sommige piraten rechtvaardigen hun acties door ze tegenover de illegale visserij te zetten. Ze zien zichzelf als kustwachters en het losgeld dat ze eisen als boetes. Zonder de gewelddadigheden op zee te vergoelijken is het helder dat de Somalis die schepen kapen voor de kust niet de enige piraten zijn in deze wateren”, aldus Schofield      

Bron: Seattle PI
Laatst geupdate op ( zondag 14 februari 2010 )
 
Volgende >

-->