NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
LED-verlichting in Enschede maatwerk PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 5
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
maandag 27 april 2009

De groene LED straatverlichting in Boekelo. Foto: Reinier van Willigen

Sinds 1994 is het jaarlijkse energieverbruik in Enschede gedaald van bijna 10 tot 5,6 Giga Watt. Dat komt overeen met een derde van het gehele energieverbruik van de gemeente.

Dat is te vergelijken met het energieverbruik van twaalfhonderd huishoudens, er van uitgaande dat een gemiddeld gezin in Enschede 35 kWh per jaar verbruikt. Het aantal lichtmasten nam in die tijd overigens nog toe van 23.000 tot 28.000. Met het branden van de openbare verlichting is jaarlijks een bedrag gemoeid van 550.000 euro. Dat is exclusief een aantal kosten zoals energiebelasting en systeemdiensten.

Enschede behoort tot de top 10 van Nederlandse steden die het succesvolst zijn op het gebied van energiebesparing bij de openbare verlichting. Dat blijkt uit een overzicht van SenterNovem, het innovatiebureau van het ministerie van economische zaken. Milieuwethouder Jelmer van der Zee constateert tot grote tevredenheid dat Enschede voortvarend en vooruitstrevend bezig is met energiebesparing op openbare verlichting en gelijktijdig met terug dringen van lichtvervuiling. Hij refereert aan een paar proefprojecten zoals de groene led-lampen die sinds een paar weken in het buitengebied van Boekelo staan. De vijftig nieuwe armaturen met de ledverlichting die tot het eind van dit jaar worden getest leveren een energiebesparing op die gelijk staat aan het energiegebruik van drie huishoudens.

"We volgen", verkondigt Van der Zee, "niet de officiële richtlijnen over de hoeveelheid licht op straat, we zoeken heel nadrukkelijk de onderkant van de bandbreedte op. Er wordt per straat berekend wat we aan licht nodig hebben. We kijken naar de structuur van de straat, naar de reflecties, er zijn diverse aspecten die worden onderzocht. Dat doen we al tien jaar. Er wordt dus niet meer standaard om de zoveel meter een lantaarnpaal aangelegd. En overal waar het kan worden energiebesparende lampen ingedraaid. Al is het niet zo dat we rigoureus het licht uitdraaien. We houden heel sterk rekening met de sociale veiligheid. Dat speelt een belangrijke rol bij alles wat we op dit gebied ondernemen. Datzelfde geldt uiteraard ook voor de verkeersveilig Zo blijven bepaalde kruisingen voorzien van helder licht omdat andersoortige verlichting zoals led's niet toereikend zijn. Of je zou er heel veel moeten installeren."

Jelmer van der Zee voegt er aan toe dat er nog heel wat te winnen valt bij het terugdringen van het energiegebruik bij de openbare verlichting in en rond de stad. Hij speelt met de gedachte om buurten en wijken te betrekken bij dit onderwerp. "Ik word met enige regelmaat gebeld door mensen die van mening zijn dat bij hen in de straat of in de buurt de verlichting kan worden uitgedraaid. Daar wil ik best over praten. Al doen we dat met behoud van veiligheid. Als er ouders zijn die bang zijn dat hun zestienjarige dochter 's avonds na de dansles niet meer veilig thuis kunnen komen, dan gaat het feest niet door. We zullen het dus nooit opleggen: gij zult in donker wonen."

Bron: Twentse Courant

Laatst geupdate op ( dinsdag 28 april 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

-->