NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Straatenquête: wat vindt u van groene stroom? PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 5
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
zaterdag 13 december 2008


Khadija Marzouk, 22 jaar, consultant
"De laatste tijd hoor je veel over groene stroom op het nieuws en op straat. Ik vind het zelf verwarrend, de ene keer hoor je dat het goed is en goedkoop, en de andere keer oplichterij."

"Als het even duur zou zijn en ik zou mijn stroom makkelijk om kunnen zetten, zou ik het wel doen. Maar niet als ik twintig keer een brief moet schrijven, vijfentachtig keer moet bellen en uiteindelijk aan twee contracten vastzit, dan pas ik ervoor." 

Groene stroom, ecostroom, natuurstroom of groene energie. Hoe je het ook wilt noemen, het opwekken van
elektriciteit uit duurzame energiebronnen is onderhand een begrip geworden. In het elektriciteitsnet is er fysisch geen verschil tussen ‘grijze’ en ‘groene’ stroom, in de toekomst maakt het echter alles uit. Groene stroom vermindert de uitstoot van CO2 en andere schadelijke emissies, en zorgt voor minder kernafval. Elektriciteit wordt opgewekt door aardwarmte, biomassa (het verbranden van plantaardig materiaal), waterkracht, windenergie en zonne-energie.

Deze onuitputtelijke bronnen zorgen ervoor dat stroom ook voor de volgende generaties beschikbaar is, en dat we minder afhankelijk zijn van leveranciers van fossiele brandstoffen. Maar waarom gebruiken we dan niet massaal groene stroom? De komende 20 tot 30 jaar zijn windmolens de enige techniek waarmee veel groene stroom is op te wekken. Zonnepanelen laten nog 4 tot 7 jaar op zich wachten totdat zij goedkoop genoeg zijn om met stroom uit wind of gewone centrales te concurreren.

Ook is het imago van groene stroom veranderd op het moment dat het systeem van groencertificaten fraudegevoelig bleek. Dit systeem is sinds vier jaar vervangen door garanties van oorsprong en de regeling stroometikettering. De tweede kamer heeft in ieder geval besloten dat de overheid vanaf 2010 al zijn inkopen duurzaam moet doen. Aangezien zo’n 25% van alle elektriciteit wordt gebruikt voor infrastructuur of door overheidsorganisaties, zal in de komende jaren een grote verandering gaan optreden. Momenteel is namelijk slechts een paar procent van het totale elektriciteitsverbruik duurzaam.

Op een regenachtige dag die bewijst dat er in ieder geval waterkracht genoeg is, vroegen wij ons af: wat vindt u van groene stroom?



Pedro Vaz, 30 jaar, software engineer
"Ik weet maar weinig details over groene energie, maar als het mogelijk is om zonder giftige stoffen elektriciteit te produceren, zou dat meer moeten gebeuren. Veel mensen zijn zich hier nog niet bewust van volgens mij. Ik denk dat er betere informatie moet komen en meer media aandacht. Ik heb ooit een keer een brochure op m’n deurmat gekregen en that’s it, daar zouden ze meer moeite in mogen steken."



Peter Szegedi, 30 jaar, projectmanager
"De bronnen die we nu gebruiken om elektriciteit mee op te wekken zijn eindig, het is belangrijk dat er hard gewerkt wordt om te zoeken naar alternatieve manieren. Helaas vind ik het zelf nu nog te duur om zonnepanelen aan te schaffen. Op de lange termijn hoop ik wel dat dit mogelijk is en dat we allemaal in onze eigen energie kunnen voorzien."



Koos Faber, 25 jaar, eigenaar modeboetiek (www.nuzyn.nu)
"Ik weet eigenlijk niet goed waar groene stroom voor dient, uiteindelijk komt het allemaal uit hetzelfde stopcontact. Volgens mij is groene stroom voor veel mensen een vaag begrip en zou er meer duidelijkheid moeten komen over het concept. Net als fair trade bijvoorbeeld, dat kent onderhand iedereen."






Nathalie Trenaman, 33 jaar, resource analist
"Ik heb groene stroom! Ik vind het een goed initiatief: het is niet echt duurder, en het is makkelijk om te zetten. Althans bij Nuon, die zijn heel fanatiek in het promoten hiervan. Ik heb één formulier gestuurd, daarna kreeg ik een bevestigend telefoontje en klaar is kees. Hoe dat bij andere leveranciers zit weet ik niet, uiteindelijk moet iedereen natuurlijk voor zichzelf beslissen."



Mischa Huijzen, 50 jaar, medewerker postkantoor
"Ik vind groene stroom ondoorzichtig, omdat je groene en grijze stroom niet van elkaar kunt onderscheiden. Ook kan ik me herinneren dat er in het verleden nieuws was dat er meer groene stroom werd verkocht, dan er gemaakt was. Ik zou er zelf in ieder geval niet voor kiezen. Ik vind dat alle leveranciers van stroom samen moeten werken, en dat er een grote subsidiepot moet komen om elektriciteit uit schone bronnen te stimuleren. Nu gaat het voor mijn gevoel meer om geld verdienen in plaats van het milieu."

Bron: de Betere Wereld

Laatst geupdate op ( woensdag 17 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->