NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Arme landen in rij voor Wierdens 'wonderwater' PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
donderdag 18 juni 2009
Gewoon water krijgt door de toevoeging van zout en elektriciteit een hoog desinfecterend gehalte. Het water kan binnen een minuut bacteriën en virussen (mrsa, polio) doden. Sinds eind vorig jaar levert het Emmense bedrijf Watter het 'wonderwater' aan met name ziekenhuizen in ontwikkelingslanden.

Arme landen in rij voor Wierdens 'wonderwater'

Door samenwerking met MME Technology in Wierden lijkt nu de weg vrij voor een wereldwijde doorbraak. Met de machine die MME maakt, wordt de productie van het desinfecterende water volautomatisch en overal eenvoudig toepasbaar. De bedrijven zijn dicht bij goedkeuring om ook aan de Westerse gezondheidzorg te mogen leveren.

Ambassadeur van Kenia

Vrijdag komt de ambassadeur van Kenia naar Wierden voor een demonstratie van de machine en de productie van 'wonderwater'. Directeur Fred Koggel rekent op een opdracht. Los daarvan denkt hij komend jaar minstens vijftig machines te gaan leveren voor Watter.

"We hebben ons aanvankelijk gericht op ontwikkelingslanden, omdat daar de nood zo veel hoger is dan hier", zegt Arjan Koop van Watter. " Veel ziekenhuizen in die landen hebben amper voorzieningen om infectiegevaar te beteugelen. Er sterven onnodig mensen. Daar kan dus direct een enorme stap worden gemaakt. Water, zout, en elektriciteit, meer heb je niet nodig. Met 25 kilo zout kun je al 3500 liter desinfecterend water produceren." De vergunningprocedure gaat in ontwikkelingslanden veel sneller dan hier en ook dat heeft tot op heden een rol gespeeld, erkent Koop.

Oostblok

Het procedé is eigenlijk al oud en komt uit het Oostblok, waar de broers Arjan en Alfred Koop tot voor kort een bedrijf hadden. Van daar brachten ze de eerste watermachine op de markt. Maar die machine van Sovjet-makelij zou nooit de Europese normen kunnen halen. In feite was de machine ook voor ontwikkelingslanden niet gewenst. "Eigenlijk moest alles handmatig worden gedaan. Ook de controle of het water na alle toevoegingen wel de juiste desinfecterende waarde had. We wisten: als we werkelijk een doorbraak willen, moeten we een volautomatisch systeem maken. Dat heeft MME nu gefikst. Daarmee komt de weg vrij voor een doorbraak."

Maar of ziekenhuizen, laboratoria of verzorgingshuizen hier aan het Watter-water willen? "De markt zal dat bepalen. De concurrentie is groot; veel bedrijven werken aan een super-desinfecteerder. In ziekenhuizen wordt nu vooral met chloor gewerkt; effectief en goedkoop. Maar het heeft ook nadelen, het is bijvoorbeeld giftig. Ons water is biologisch afbreekbaar en veilig voor milieu en mens."


Belangrijke medische toepassingen

Dat betekent volgens Koggel en Koop dat er mogelijk ook belangrijke medische toepassingen aan zitten te komen. Bijvoorbeeld het gebruik tijdens operaties. Het RIVM onderzoekt momenteel welke virussen gedood kunnen worden door het geprepareerde water. TNO bekijkt of het kan worden verneveld in bijvoorbeeld operatiekamers.

Het Wierdense MME oogstte in 2004 internationale lof met het binnenhalen van de ESWEF-prijs. Het bedrijf ontwikkelde toen een systeem waarmee spoorrails vele malen sneller vervangen konden worden.

 
< Vorige   Volgende >

-->