NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Klimaatverandering brengt geld op PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 0
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
dinsdag 24 maart 2009


 

 

 

 

 

 

 

Maatregelen tegen de klimaatwijziging maken de economie niet noodzakelijk duurder. Integendeel, zegt topeconoom Terry Barker van de Universiteit van Cambridge. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Cambridge is tot de conclusie gekomen dat zelfs zeer zware maatregelen tegen de broeikasgassen geld kunnen opbrengen.

Die bevinding staat haaks op de klassieke stelling dat de strijd tegen de klimaatwijziging geld kost en de economie schade berokkent. Voorwaarde is wel, zeggen de onderzoekers, dat de regeringen de zaak juist aanpakken. “Veel berekeningen zitten fout door hun veronderstelling dat striktere maatregelen meteen de algemene kost verhogen, vooral wanneer er, zoals vandaag, een aanzienlijke werkloosheid is en de capaciteit niet volledig benut wordt”, zegt Terry Barker, directeur van Cambridge Centre 4CMR (for Climate Change Mitigation Research).

“Er zijn bewijzen dat strengere normen en regelgeving voor broeikasgassen zelfs tot meer winst kunnen leiden, via een verbeterde innovatie en verspreiding van CO2-arme technologieën, en via gestegen inkomsten uit heffingen en toelatingen. Deze inkomsten kunnen gebruikt worden om de nieuwe technologie nog meer te ondersteunen en andere onrechtstreekse heffingen te verlagen, wat de maatregelen fiscaal neutraal maakt”, zegt Barker.

Crisis is stimulans

Barker ziet de huidige wereldwijde crisis als een “stimulans die op het juiste moment is gekomen om de klimaatwijziging aan te pakken.” Hij roept de G20-landen op een Groene New Deal te maken, een Marshallplan voor het klimaat, in navolging van het voorstel dat de Amerikaanse president Obama al gelanceerd heeft. “Het kan de wereldeconomie verstevigen, vooral in de sectoren die CO2-arme technologieën produceren.”

Alles hangt af van wereldwijde coördinatie. “Als we samenwerken, kan de export in ieder land toenemen en kan de werkgelegenheid veel vlugger herstellen.” De gunstige vooruitzichten maken het ook mogelijk geld vrij te maken waarmee ook ontwikkelingslanden de strijd tegen de klimaatwijziging kunnen aangaan, zegt Barker.


Niets doen kost geld

De conclusie van de Cambridge-groep werd gisteren (donderdag) voorgesteld tijdens een klimaatcongres aan de Universiteit van Kopenhagen. Daar werden ook andere studies gepresenteerd waaruit blijkt dat niets doen tegen de klimaatwijziging geld kost.

Volgens een Australische studie is de productiviteit van buiten werkende arbeiders in het Indiase New Delhi sinds 1980 met 10 procent gedaald als rechtstreeks gevolg van de klimaatwijziging. Een verdere temperatuurstijging met 2 graden kan de productiviteit met nog eens 20 procent doen dalen.

Een Duitse studie toont dat bij een stijging van 6 graden tegen 2100 grote delen van Europa met minder productieve mediterrane boomsoorten bedekt zullen zijn, goed voor een verlies van 200 miljard euro. En om de Japanse havens tegen sterkere winden en frequentere stormen te beschermen is 1 miljard euro nodig. Als dat niet gebeurt, dan moeten de havens steeds langer sluiten en kan het Japanse bruto nationaal product met 1,5 tot 3,4 procent dalen.

Voor het klimaatcongres, dat tweeduizend deelnemers telde, waren 1600 wetenschappelijke bijdrages binnengekomen van onderzoekers uit meer dan zeventig landen. De congresconclusies worden gebundeld in een rapport dat de Deense regering aan de deelnemers van de VN-Klimaattop die in december in Kopenhagen plaatsvindt, overhandigt.

Bron: Rudy Pieters / MVOnieuws

Laatst geupdate op ( dinsdag 24 maart 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

-->