NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Problemen Afval Energie Bedrijf stapelen zich op PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 3
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
maandag 27 oktober 2008

De reparatie van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Westpoort kan de gemeente dertig miljoen euro kosten. Dat staat in een kwartaalrapportage die donderdag in de gemeenteraad werd besproken. De gemeenteraad heeft het AEB aangewezen als risicovol project en wil wijselijk de vinger aan de pols houden.


De raad was donderdag boos op wethouder Carolien Gehrels (Bedrijven) omdat ze pas heel laat de informatie had geleverd. ''Ik zag dit stuk toevallig om half twaalf gisteravond,'' zei PvdA-raadslid Daniël Roos. De raad heeft het AEB aangewezen als risicovol project en wil de vinger aan de pols houden.

Gehrels zei dat ze blij was dat het gelukt was de brief nog net op tijd te versturen. Ze wilde donderdag in het openbaar geen uitsplitsing geven van de kosten. ''We kunnen wel meer zeggen, maar het is de vraag of het verstandig is.'' Volgens verschillende raadsleden roept het bedrag op deze manier alleen maar meer vragen op. Gehrels zei toe dat ze eventueel vertrouwelijk een toelichting wil geven.

Ook de uitkomsten van een nieuw onderzoek naar de achterliggende oorzaken van de problemen bij het AEB wil Gehrels niet openbaar maken. De wethouder zei dat een recente stijging van de afvalstoffenheffing niets te maken heeft met de tegenslagen bij het AEB. Later nuanceerde ze dat. Door het uitvallen van de elektriciteitslevering waren volgens haar de overheadkosten hoger dan verwacht.

De problemen rond het Amsterdamse Afvalenergiebedrijf stapelen zich op. Het duurt nog zeker negen maanden voordat ze zijn verholpen. De schade bedraagt minstens 25 miljoen euro. De gemeenteraad reageerde donderdag uiterst verontrust op een presentatie van de directeur van het Afvalenergiebedrijf (AEB), Roelof Kruize.

Hij vertelde dat de breuk in de turbine-as, waardoor het maandenlang onmogelijk was energie op te wekken, sinds 1 juli is verholpen. Maar het bedrijf kampt inmiddels met een waslijst aan andere problemen en kinderziekten, waardoor slechts 'mondjesmaat' energie wordt geproduceerd. Dat kost de gemeente handenvol geld. Als de centrale op volle toeren draait, levert dat Amsterdam 600.000 euro per week op. Maar tussen februari en juli is helemaal geen energie opgewekt en nu gebeurt dat dus sporadisch.

Tot schrik van de raad vertelde Kruize dat alle problemen met de turbine-as tot spanningen en verwijten op de werkvloer hebben geleid. De afgelopen zomer is hij bezig geweest de cultuur te verbeteren. Daar komt bij dat door alle aandacht voor de gebroken as het achterstallig onderhoud erbij in is geschoten. Met als gevolg allerlei storingen elders in de centrale. De afgelopen maand deden zich onder meer problemen voor met olie en koelwater.

Kruizes opmerking dat naar zijn inschatting 'negentig procent' van de risico's 'in beeld is', stelde de raad ook al niet gerust. Volgens externe deskundigen die het bedrijf bijstaan zal het allemaal goed komen, aldus Kruize. Maar, erkende hij: ''We zijn nog niet uit de gevarenzone.''

De alarmbellen in de raad gingen helemaal af toen Kruize zei dat er vanaf 2011 een tekort aan afval zal zijn. Dat zou betekenen dat het ook bij een technisch goed functionerende centrale, die voor 450 miljoen euro is neergezet, niet mogelijk is afval in energie om te zetten. ''We moeten strategische partners vinden om de ketels te kunnen blijven vullen,'' zei Kruize.

De 25 miljoen die nodig is voor alle reparaties haalt het AEB uit de eigen inkomsten. Volgende maand rapporteert wethouder Carolien Gehrels over de financiële schade.

Overige problemen AEB
- Het vinden van personeel.
- Het installeren van een ICT-systeem.
- Aanhoudende onzekerheid over de oorzaak van de breuk van de turbine-as.
- Een lange levertijd van onderdelen die eventueel moeten worden vervangen.
- Het optreden van verborgen gebreken.
- Tanend vertrouwen bij klanten van het bedrijf.

Bron: Het Parool

Foto: Floris Lok

Laatst geupdate op ( zaterdag 06 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->