NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Expositie composteerbaar frietbakje PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 3
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
zaterdag 22 maart 2008

 composteerbaar frietbakje

"Ik zal proberen het kort te houden", zegt beeldend kunstenaar annex tuinontwerper Eric Odinot uit Zierikzee vaak aan het begin van een bevlogen betoog over 'het Strandbakje'. Hij probeert het, maar het lukt hem meestal niet. Hij exposeert zijn 'kunst'op

Het ontwerp voor dit 'Strandbakje' is aan Odinot's brein ontsproten als tastbaar voorbeeld van een zogeheten composteerbaar kunstwerk. Het lijkt kortweg te omschrijven als een milieuvriendelijk frietdoosje, maar de kunstenaar heeft er een heel verhaal achter. Dat is zó lang en heeft zóveel verschillende invalshoeken, dat het hem simpelweg niet lukt kort van stof te blijven.

Hij treedt deze weken op twee verschillende manieren met zijn ideeën over duurzaamheid en Zeeuwse identiteit naar buiten. Zo exposeert hij tot en met zaterdag 12 april bij Kunstuitleen De Bevelanden aan de Westwal in Goes en manifesteert hij zich donderdag 27 maart als 'Smaakmaker' tijdens de beurs voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in de Zeelandhallen in Goes.

"Het Strandbakje zelf is een frietbakje gemaakt van bioplastic. Dat is een soort tijdelijk plastic, gemaakt uit rietsuiker. Na circa twaalf weken wordt het weer afgebroken tot een organische stof", legt Odinot uit. Hij wijst op het ribbelmotief dat in het bakje verwerkt moet worden, gerelateerd aan de vormen van het zand langs de vloedlijn. Volgens de kunstenaar verbeeldt dit het samengaan van cultuur en natuur. Bovendien staat er letterlijk onderin het bakje Made in Zeeland.

"Het verhaal achter het Strandbakje gaat over de integratie van PPP: People, Planet en Profit. Vergelijk het maar met de uitspraak: 'Het klimaat verandert, nu wij nog'. Of, een ander voorbeeld, in plaats van te spreken over 'de strijd tegen het water', uitgaan van 'meewerken met de natuur'. Dat lijkt me beter", betoogt Odinot.

Hij kan zich best voorstellen dat een eerste reactie op zijn ontwerp niet verder strekt dan wat grappig. Hij zal er echter op blijven hameren dat er een diepere betekenis achter zit. "Het Strandbakje draagt de boodschap uit: trots zijn op Zeeland en haar natuur, rust en ruimte! En tevens biedt het een duidelijk statement voor de toekomst, namelijk dat Made in Zeeland synoniem is voor duurzaamheid."

Odinot draagt zijn ideeën over duurzaamheid, composteerbare kunst en Zeeuwse identiteit al geruime tijd uit. Hij hoopt eindelijk weerklank te krijgen. Zo biedt de huidige expositie bij Kunstuitleen De Bevelanden hem een welkom podium. Behalve dat hij er zijn zijn beelden van dierfiguren exposeert, verwoordt hij daar op een tekstbord aan de wand zijn uitvoerige filosofie .

Verder is hij blij dat hij van de provincie als 'Zeeland ambassadeur' zijn Strandbakje annex verhaal op de MVO- beurs in de Zeelandhallen mag komen uitdragen.


Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
Laatst geupdate op ( dinsdag 09 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->