NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Financiën PDF Afdrukken E-mail

In de huidige tijd is geld als een grondstof. Er zijn echter verschillende vormen van geld beschikbaar. Met de bekende gangbare valuta - zoals euro's en dollars - kun je overal terecht. Bernard Lietaer, schrijver van het boek "de Toekomst van het Geld" - beschouwt deze als een mannelijke vorm van geld. Daarnaast bestaan er vele zgn. complementaire valuta, onder anderen bekend onder de naam LETS, die hij als een vrouwelijke vorm van geld beschouwd.

Ook in Nederland zijn er al veel lokale munt- en ruileenheden, zoals Noppes, de Gelre en de Qoin. Energieregie geeft advies over en begeleiding bij deze complementaire vormen van geld. 

In de volgende ondertitelde filmpjes wordt het principe en de werking van geld, rente en de creditcrisis helder uitgelegd:

Goudzoekers 26-02-2009 (Nederlands, 25 min)

Crisisdebat Monetaire Alternatieve Systemen (de Balie, Nederlands, 2:20)

Money as Debt (Engels, 47 min)

Wie funktioniert Geld (Duits, 16 min)

Wil je meer specifieke en historische achtergronden leren kennen, neem dan eens de tijd om dit document te lezen.

Een duurzaam burger conglomeraat

De klant is bij mij koning/keizer, zoals ik dat zelf ook heel erg waardeer bij min leveranciers, maar het ligt iets gecompliceerder hier. Vanuit mijn eigen behoeften en visie ben ik uitgekomen op een holistisch concept/aanbod, waarbij ik er ooit heel bewust voor gekozen heb om voor elke behoefte het meest duurzame aanbod te vinden. Dit is natuurlijk een enorme uitdaging, maar het heeft me wel ontzettend veel genoegen, inzicht, voldoening en een scala aan alternatieven/complementen opgeleverd.

Hoewel het voor geld zo mogelijk de grootste uitdaging is, zal ik er toch te alle tijden alles aan doen om deze dienst naar mijn eigen zin en standaard te ontwikkelen. In dit geval komt er eindelijk eens een voordeel om de hoek kijken bij de holistische insteek (die vooral in de aanloop funest lijkt). Die aanpak komt er uiteindelijk op neer dat ik volledig open kan staan voor 'wederkerige' relaties, waarin de klant leverancier kan zijn en vice versa.

Misschien kun je je voorstellen dat dan het immense voordeel ontstaat dat binnen een soort duurzame burger-conglomeraat, boekhoudkundig kan worden afgerekend en al dan niet geleidelijk de interface-functie van de euro wordt overgenomen door een rentevrije munt, waar met name op termijn veel meer voordelen aan zitten dan alleen de kosten. Nu al bestaat gemiddeld meer dan de helft van de prijs van een product uit financiële kosten. Bij multinationals is dit trouwens al jaren een beproefde tactiek en inkomstenbron.

Er is nog een lange weg te gaan, maar het minste wat ik kan doen is andere opties openhouden, onderzoeken en aanbieden. Dan zou ik mijn klant kunnen vragen wat ze liever hebben: een makkelijk systeem dat afhankelijkheid* schept, steeds duurder, labieler en minder productief (rente en liquiditeit zijn omgekeerd evenredig) wordt óf een dat precies het tegenovergestelde is.

(*= afhankelijk van dat/hen waar je niet afhankelijk van wilt zijn)

 

-->