NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Europese Commissie wil illegale houthandel niet strafbaar maken PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 3
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
donderdag 06 november 2008
Oproep van Greenpeace, Milieudefensie en ICCO in het Financieele  Dagblad aan Nederlandse Europarlementariërs om te zorgen voor goede  wetgeving tegen de handel in illegaal hout.

Ontwikkelingsorganisatie ICCO en milieuorganisaties Greenpeace en Milieudefensie vinden het wetsvoorstel dat de Europese Commissie vandaag presenteert om de handel in illegaal gekapt hout tegen te gaan, niet ver genoeg gaat.

De drie organisaties vinden dat de Commissie de bossencrisis niet serieus neemt en dat het Europees Parlement en de Europese Raad de voorstellen moeten aanscherpen. In advertenties in het Financieele Dagblad roepen zij Nederlandse Europarlementariërs op, te zorgen voor goede wetgeving tegen de handel in illegaal hout. Volgens een studie in opdracht van de Europese Commissie kost de wereldwijde ontbossing jaarlijks meer dan de huidige financiële crisis.

FLEGT: van uitstel tot zwak voorstel
In 2003 startte de Europese Commissie het actieplan FLEGT (Forest Law Enfocement Governance and Trade) om illegale houtkap en handel wereldwijd tegen te gaan. Ontbossing en illegale houtkap hebben niet alleen gevolgen voor natuur en milieu, maar leiden ook tot sociale conflicten met de lokale en inheemse bevolking.

Ondanks brede steun van lidstaten zoals Nederland, de industrie en milieu- en ontwikkelingsorganisaties werd het beloofde wetsvoorstel keer op keer uitgesteld. Nu ligt er een zwak voorstel, waarbij bedrijven zelf een systeem met risicoanalyses in moeten stellen handel in illegaal gekapt hout te voorkomen. “De handel  wordt dus niet strafbaar, terwijl recent onderzoek aantoont dat er jaarlijks 27 miljoen kubieke meter illegaal of verdacht hout wordt geïmporteerd in Europa. Dat is twintig procent van de totale houtimport” zegt Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie.

Europese visie op bosbescherming
Tegelijk met het wetsvoorstel presenteert de Europese Commissie vandaag een visiestuk over bosbescherming, dat als doel heeft klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Dit stuk komt naar buiten op een essentieel moment in de aanloop naar de internationale klimaatonderhandelingen in Poznan, in december. Jaarlijks is 20 miljard dollar nodig om ontbossing te halveren, becijfert de Commissie. Zij stelt voor een fonds op te zetten voor bosbescherming, maar wil daar zelf niet substantieel aan bijdragen. “Europa geeft hiermee een heel slecht signaal. Een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ontbossing. Europees geld voor het tegengaan daarvan is broodnodig”, zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace.

Positief: geen CO2 afkoop meer
Positief is dat de Commissie vindt dat Europese grootverbruikers van energie hun CO2-uitstoot niet zouden mogen afkopen met zogenoemde 'bossencredits', door het aanplanten van bossen in derde wereldlanden. Europa neemt hierbij een verstandiger positie in dan de Nederlandse milieuminister Cramer, die juist voorstander is van zulke bossenprojecten. “Nederland moet zich bezinnen op dit standpunt. Het afkopen van CO2-reducties helpt niet tegen klimaatverandering  . Nederland geeft hiermee een teken dat het de eigen vermindering van CO2-uitstoot  niet zo belangrijk vindt”, zegt Inge Vianen, beleidsadviseur klimaat van ICCO.

Bron: MilieuFocus

Laatst geupdate op ( zaterdag 06 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->