NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Duurzaamheid verlangt meer regie van de EU PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 0
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
donderdag 27 november 2008
Nederland, maar ook België, Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië moeten een structurele verandering in de energiemarkt realiseren de komende jaren om het EU-doel voor duurzame energie (20 procent in 2020) te kunnen halen. Een van de aanbevelingen is dan ook dat de EU de regulering hiervoor in eigen hand moet nemen. Dat staat in een rapport van adviesconcern Ernst & Young, die in het bezit is van de Belgische krant L’Echo.

 

Ernst & Young waarschuwt ervoor dat met subsidies gooien in een kapitaalarme markt niet de oplossing is. Als ambitieuze landen met een slechte geografische omstandigheden en een weinig ideaal klimaat investeerders aanlokken met subsidies, zullen minder kapitaalkrachtige landen met betere feitelijke omstandigheden in de kou blijven staan, wat tot een weinig efficënte allocatie van kapitaal leidt. Op die manier zal de EU nooit de beoogde doelstelling van 20 procent halen, waarschuwt het studiebureau.

E&Y raadt zelfs aan om de regulering rond hernieuwbare energie een Europese bevoegdheid te maken, waardoor 'subsidiejagers' wel zullen moeten zoeken naar de meest efficiënte plek om te investeren. Als elk land apart reguleert, zal de concurrentie binnen de EU moordend worden.
Finland, Zweden, Roemenië en Spanje zouden zonder problemen de EU-drempel kunnen halen volgens het rapport, terwijl Italië en Portugal met het doen van een kleine inspanning eveneens 20 procent moeten kunnen halen.

Bron: De Tijd / de Energiegids

Laatst geupdate op ( zaterdag 06 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->