NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Europees plan tegen handel in groencertificaten PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
maandag 27 oktober 2008

Groenestroomleverancier Greenchoice voorziet een enorme tegenslag. Er is Europese regelgeving in de maak die nadelig kan uitpakken voor de handel in zogeheten groencertificaten.

Directeur Rob van Rees van Greenchoice maakt zich zorgen over de plannen die de Europese Unie in 2010 wil realiseren. "Zoals het er nu uitziet, gaat de internationale handel in groencertificaten aan banden. Alleen energie die je in eigen land opwekt krijgt nog het predicaat 'groen'. Dit betekent dat we straks geen groene stroom meer kunnen importeren. Tegelijkertijd mag gesubsidieerde groene stroom niet langer als zodanig worden verkocht. Omdat onze Nederlandse groene stroom is gesubsidieerd, valt waarschijnlijk ook dit inkoopkanaal weg."

Van Rees voorspelt dat groene stroom straks duurder wordt."'Wij zijn straks verplicht om in Nederland groene stroom op te wekken, terwijl dat in andere landen veel goedkoper kan. Omdat importeren onmogelijk wordt, zal in Nederland een run ontstaan op de beschikbare groenestroomcertificaten. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Als ook nog eens de subsidie op groene stroom wegvalt, wordt het duurder dan grijze stroom en daalt de vraag."

Toch gaat Greenchoice door met het leveren van groene stroom, zo voorspelt Van Rees. "Dat is en blijft onze missie, maar dit doen we dan wel onder een andere naam. Onze stroom wordt dan niet meer gecontroleerd door de overheid en dus zullen we zelf moeten aantonen dat onze energie inderdaad duurzaam is opgewekt. Ik zie de discussies met de consumentenorganisaties al voor me."

Van Rees en zijn collega's zijn druk aan het lobbyen bij EZ, Tweede Kamerleden en Europarlementariërs. "Het vreemde is dat grijze stroom voor de Nederlandse consument straks aantrekkelijker wordt dan groene stroom. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Bron: FD

Laatst geupdate op ( zaterdag 06 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->