NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Biomimicry: de natuur wijst de weg PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
maandag 09 februari 2009

In een bomvolle zaal presenteerde de Amerikaanse wetenschapster Janine Benyus op donderdag 5 februari haar gedachtegoed biomimicry.

Tijden het congres “Nature has al the answers” in het Materia Inspiration Centre kreeg Benyus de hele zaal doodstil toen zij met passie vertelde over wat ‘makend Nederland’ kan leren van 3,8 miljard jaar onderzoek en ontwikkeling in de natuur. Een eenvoudige boodschap met een uitwerking die de wereld kan veranderen: we moeten kijken naar hoe planten en dieren hun problemen oplossen en dit nabootsen in onze geïndustrialiseerde samenleving.

Hoor je Janine Benyus spreken, dan weet je dat het echt mogelijk is: een mooiere duurzame wereld. Geen nieuwe geitenwollensokken revolutie. Maar een wetenschap die daadwerkelijk met oplossingen komt. Oplossingen die al eeuwenoud blijken te zijn omdat de natuur ze heeft bedacht en geëvolueerd. Benyus: “De mens is een fantastisch wezen. Maar we passen op dit moment niet helemaal binnen het ecosysteem. We maken er geen deel vanuit. We gebruiken het alleen maar. Mijn ideaal is dat de mens weer onderdeel wordt van het ecosysteem.

Veel van door de mens ingenieuze bedachte technieken gaan ten koste van de natuur. We gebruiken bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. En die zijn giftig of raken uitgeput. Kijk naar dieren en planten. Zij maken alleen maar gebruik van de energie die voor handen is: zoals wind, de zon of de stroming. Wij mensen zijn n u slim genoeg om dit te kopiëren. En het is aan de architecten en designers om de eerste stappen te zetten. Zij kunnen echt het verschil maken.”

Benyus is momenteel een van de meest gevraagde spreeksters van de wereld en een inspiratiebron voor velen. Ze onderzoekt ‘biomimicry’, de wetenschap die de natuur als inspiratiebron en maatstaf gebruikt voor de problemen en uitdagingen waar de geïndustrialiseerde samenleving mee kampt. Benyus: “De mens is nog maar kort op aarde, maar de organismen om ons heen zijn dat niet. Zij hebben een evolutie van miljarden jaren achter de rug en weten perfect hoe je problemen kunt oplossen. Zij zijn de ultieme architecten en designers. Nu de mens in de geïndustrialiseerde samenleving steeds verder van de natuur is af komen te staan zijn we vergeten dat de natuur hele waardevolle antwoorden heeft op problemen waar we zelf niet uit komen. Ask Nature… zij weten wat werkt!”

NB: U begrijpt wellicht dat biomicry (Wiki of what-is-biomimicry) of tool-for-innovation zeer interessant is voor uw energieregie (Alec).

Laatst geupdate op ( woensdag 18 februari 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

-->