NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Meer babysterfte door fijnstof PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
zaterdag 14 november 2009

Vervuilingspieken van fijn stof gaan gepaard met een beduidend hogere sterfte bij zuigelingen. De meest significant toename doet zich voor bij zuigelingen van 1 week tot 1 maand oud.

Bij een stijging van de PM10-concentratie tot 10 microgram per m³ stijgt het sterfterisico voor deze zuigelingen met 5 procent. Als er meer dan 50 mg in de lucht zit - deze grens mag volgens de EU slechts 35 keer per jaar overschreden worden - stijgt het sterfterisico zelfs met 11 procent. Ook bij jongere en oudere baby’s tot 1 jaar oud zijn er overschrijdingen maar niet uitgesproken.

Dat blijkt uit een studie door Prof. Benoit Nemery van de onderzoekseenheid Longtoxicologie van de K.U.Leuven en zijn collega’s van het onderzoeksteam Parhealth. Zij bekeken de sterftecijfers van baby’s van jonger dan 1 jaar voor de periode 1998 tot 2007. Eerder concludeerden deze onderzoekers al dat er in de periode 1997-2004 jaarlijks 630 Vlamingen vroegtijdig sterven. Uit Europese studies blijkt dat de aanwezigheid van fijn stof in de lucht de Vlaming tot 3 gezonde levensjaren kostte in 2000. “We vinden het normaal dat eieren in de supermarkt niet vervuild zijn met dioxines, voor de luchtkwaliteit zitten we blijkbaar nog niet zover,” aldus Nemery in De Morgen.
 
Ook het 'European Environment Agency' rapporteert dat Zuid Nederland en Vlaanderen (incl. Twente en de Achterhoek) het hoogste verlies aan levensduurverwachting door Fijnstof PM2,5 hebben tussen Oceaan en Oeral:
http://dataservice.eea.europa.eu/atlas/viewdata/viewpub.asp?id=3106

Bron: Argusmilieu

Laatst geupdate op ( zaterdag 28 november 2009 )
 
Volgende >

-->