NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Bepaalt de overheid wat we eten? PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 5
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
maandag 20 april 2009

Codex Alimentarius

Hoe zou je het vinden als op een dag de overheid bepaalt wat je mag eten? Dat vitamines, kruiden en natuurlijke geneeswijzen verboden zijn en dat je voedsel vooraf bestraald is? Het is geen science-fiction film, maar harde realiteit. De Amerikaanse arts Rima Laibow waarschuwt ons ervoor.

Het draait allemaal om de Codex Alimentarius Commissie die in 1962 werd opgezet om de consument te beschermen tegen ongezonde voeding. Ongeveer 150 landen, waaronder Nederland, zijn hier lid van.

'Maar in werkelijkheid gaat het om macht en geld', zo stelt Laibow. De Amerikaanse wil met lezingen en interviews de wereld wakker schudden. Zij schotelt ons de consequenties voor van de regelgeving die per 31 december 2009 van kracht wordt.
Zo zijn er straks geen alternatieve medicijnen en supplementen te verkrijgen op legale wijze en wordt ieder dier dat dient als voedsel, vooraf behandeld met antibiotica en exotische groeihormonen.

Tegenwicht bieden
Op internet is een interview (met Nederlandse ondertiteling) te zien waarin Laibow op indringende wijze vertelt dat niet wijzelf, maar de Codex straks bepaalt wat wij mogen eten of drinken. Eén van de maatregelen houdt in dat vitaminen en mineralen straks als vergif worden bestempeld omdat deze gevaarlijk zouden zijn voor de farmaceutische industrie. “De farmaceuten verdienen niet aan gezonde mensen.”
Toch hoeven wij volgens de arts er ons niet bij neer te leggen. Op de website van Natural Solutions Foundation stelt zij mensen in de gelegenheid een petitie te ondertekenen waarmee deze stichting tegenwicht wil bieden.

Bron: Het Net

zie ook: GM Hotspots in India

 

Onze Keuzevrijheid wordt bedreigd! Oproep tot een referendum

Beste Lezer,

Waarom deze oproep?
Al een aantal jaren is de Europese Unie bezig een beleid uit te stippelen over ons dagelijks voedsel, met de name de voedingssupplementen die vitamines, mineralen en kruiden bevatten. Volgens ons beperkt deze regelgeving het vrije aanbod van (natuurlijk) voedsel in de markt. Wanneer bepaalde (helende) producten niet meer verkrijgbaar zullen zijn, beïnvloedt het daarmee ook nog eens onze gezondheid. Als burgers hebben wij geen enkele invloed op de in- en uitvoering van deze regelgeving, maar wordt ons wel een belangrijk recht, namelijk keuzevrijheid, ontzegd.

Wat is precies de situatie?
In de Europese Unie zijn voedingssupplementen die vitaminen en mineralen bevatten al sinds 2002 onderworpen aan Europese richtlijnen (2002/46/EG). Deze richtlijnen komen voort uit de samenwerking met de Codex Alimentarius en omvatten onder meer een, naar hun zegge, positieve lijst van vitaminenen en minerale zouten en bepaalde verbindingen die in voedingssupplementen gebruikt mogen worden omdat de veiligheid ervan ondubbelzinnig is vastgesteld. Vanaf 2005 geldt een verbod op alle vitaminen en mineralen buiten deze lijst. Per 31 december 2009 zullen ook de voedingssupplementen die in de markt in omloop waren, volgens de richtlijn in 2002 verboden worden. Het geldt nu dat voordat een voedingssupplement op de markt gebracht mag worden deze door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid geanalyseerd en goedgekeurd moet worden. Reguliere geneesmiddelen vallen niet onder deze richtlijn.

Wat betekent dit voor u?
Bovenstaande richtlijnen zorgen ervoor dat er per 31 december 2009 nog maar een beperkt aantal voedingssupplementen vrij op de markt beschikbaar zal zijn. Voor kruiden en planten bestaat zelfs de kans dat een deel alleen nog als geneesmiddel op recept verkrijgbaar zal zijn, anderen zullen verdwijnen. Waarom moeten (natuurlijke) supplementen die honderden jaren goed gefunctioneerd hebben opeens onderzocht en in een wetgeving vastgelegd worden? En wat betekent dit dan op den duur voor de alternatieve geneeswijze?

De Codex Alimentarius?
De Codex Alimentarius doelt op een standaardisering die multinationals in de kaart speelt. Het is goed om te begrijpen waar de belangen van de farmaceutische industrie vandaan komen en waarom de de Codex Alimentarius achter zich willen hebben?

Het merendeel van de chemische medicijnen in ziekenhuizen en apotheken zijn tegenwoordig afkomstig van de farmaceutische industrie. Veel medicijnen blijken ongewenste bijwerkingen te hebben, waarvoor nader onderzoek gewenst is. De farmaceutische industrie wil veel en snel geld verdienen. In een vrije markt economie is het zo dat niet onafhankelijke instellingen maar commerciële bedrijven het merendeel van de medicijnen ontwikkelen. Ze stoppen geld in ontwikkeling en onderzoek en om dit terug te verdienen kan met patent aanvragen op een middel.

Natuurlijke medicijnen, evenals vitamines en mineralen, zijn niet te patenteren. DIt is de werkelijke drive achter de chemische revolutie. Critici beweren dat de onredelijke richtlijnen uit de Codex Alimentarius bedoeld zijn om de toenemende concurrentie van natuurlijke geneeswijzen de kop in te drukken en dan maar meteen wereldwijd. Anderen critici gaan nog een stap verder. Door mensen de toegang tot werkelijke gezonde voeding te ontzeggen, raken meer mensen ziek, moe, depressief etc, waardoor de markt voor de wel toegestane chemische medicijnen alleen maar toeneemt.

Waarom een referendum?
Wanneer er vanuit de overheid geen referenda worden gehouden, in ieder geval over belangrijke zaken als ons voedsel en supplementen, dan betekent het dat wij als burger ook niet geïnformeerd worden over wat de overheid met betrekking tot deze onderwerpen van plan is en uiteindelijk beslist. De mening die wij volgens de wet vrij mogen uiten, we leven immers in een democratie, wordt op deze manier niet meegenomen in een voedingsbeleid waar wij binnenkort wel dagelijks mee te maken zullen krijgen, en die uiteindelijk een grote invloed op onze gezondheid zal hebben.

Wat kunt u doen?
Een breed platform van mensen wil nog steeds dat ons dagelijks voedsel op een menselijke manier verkrijgbaar is. Om met de Europese Unie in gesprek te komen, moeten wij echter 1 miljoen medestanders hebben. Staat u achter onze ideeën en wilt u ons ondersteunen, zet dan uw handtekening.

Stem hier voor een referendum over de Codex Alimentarius.

Laatst geupdate op ( donderdag 23 april 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

-->