NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
PDF

Overzicht

Licht komt in vele vormen en is onontbeerlijk voor lichaam en geest.

Voor duurzaam licht in huis bestaan er tegenwoordig de LED-lamp. Deze opvolger van de spaarlamp is een nog betere vervanger voor gloei-, halogeen- en TL-lampen. Conventionele lampen zetten de stroom meer om in warmte dan in licht. De nieuwste LED-lamp met ongeveer dezelfde prestatie levert een besparing op van 80%. Behalve op de stroomkosten natuurlijk ook op de uitstoot van CO2 en andere vervuiling. Als heel Nederland op de LED-lamp overstapt kunnen we een complete kerncentrale sluiten!

De best schijnende LED-lamp maakt geen gebruik van powerleds of kleine 5 mm leds maar van SMD led's. Deze led-jes hebben kort geleden een rendaments doorbraak behaald en kunnen nu 55 lumen per Watt aan zichtbaar licht produceren!! De SMD led's in deze LED-lamp geven met elkaar voldoende licht om een normale 35 Watt gloeilamp te vervangen, hij is even groot als een normale lamp. LET OP deze SMD Led-lamp geeft dus veel meer licht dan ledlampen van 2/3 watt met normale 5mm leds erin, u kunt hem dan ook niet vergelijken met producten die u elders aantreft. De kleur van deze LED-lamp is warm-wit (3200K).

Overigens zijn LED-lampen een lichtend voorbeeld voor duurzame energie: de prijs ervan is het afgelopen half jaar al met 40% gezakt! De berekening hierboven is gebaseerd op de historische kostprijs van € 25, 6 maanden geleden. De huidige prijs is tussen de € 16 en € 20 inclusief BTW. De milieuvriendelijke LED's gaan 50.000 tot 100.000 u mee (30 tot 60 jaar bij 4 u/dag!) en zijn daarna 100% recyclebaar 'gewoon' afval.

Spaarlampen kunnen pas goedkoper worden als onze regering de (protectionistische en ecologisch heilloze) 66% importheffing erop afschaft, doch dat zijn producten met een 90% kortere levensduur, die na 4 tot 8000 u als Klein Chemisch Afval (kwikdamp!) afgevoerd moeten worden. Er zijn een hoop deskundigen die beweren dat zich met de verspreiding van spaarlampen momenteel een milieuramp voltrekt. Mocht u er een laten vallen, open dan eerst de ramen, alvorens u de scherven zorgvuldig (zonder stofzuiger) naar buiten werkt (liefst bij het klein chemisch afval).

Voor meer zicht op dit fenomeen kunt u dit filmpje bekijken: www.new-energy.tv/categorie.php/5/249/led_there_be_light.html?trailer=249.

De (beperkte) nadelen van LED-licht zijn dat het licht soms nog wat koud wordt ervaren, niet volledig rondom schijnt en duurder lijken dan gloei- en spaarlampen. Als u twijfelt, kunt eens op een van onze spreekuren komen kijken of een consult bij u thuis aanvragen.This Category is currently empty.

-->