NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Wasbare luiers PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 0
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
vrijdag 02 mei 2008

Wegwerpluiers zorgen tijdens hun levensduur voor meer broeikasgassen dan wasbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om een wasbare luier te wassen.

Daarnaast is de milieubelasting van wegwerpluiers door landgebruik zeven keer zo hoog als wasbare katoenen luiers. Op watergebruik en het gebruik van gewasbescherming of chemicaliën scoren beide typen luiers bijna even veel. Uit deze inzichten van Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers beter voor het milieu zijn dan wegwerpluiers.

Tot voor kort was het verschil voor het milieu voor beide soorten luiers feitelijk niet te maken. Nieuw onderzoek van Milieu Centraal heeft geleid tot nieuwe inzichten. Bij vergelijking van de twee luiersoorten is gekeken naar de gehele levenscyclus. Van de productie tot het afval dat uiteindelijk ontstaat en hoe dat wordt verwerkt.

Wegwerpluiers bestaan voor de helft uit papier en voor een kwart uit kunststof korrels. Samen kan het veel vocht absorberen. De korrels komen uit aardolie, een eindige grondstof. De productie van het papier vraagt veel meer land dan nodig is voor de teelt van stoffen voor wasbare luiers. Wasbare luiers worden tegenwoordig niet alleen van gangbare katoen gemaakt. Ook zijn er luiers van biologische katoen, bamboe en synthetische stoffen als polyester.

Eenmaal afval kunnen wegwerpluiers worden verbrand met het huisvuil, waarbij nog wat energie wordt teruggewonnen. Het is ook mogelijk ze te vergisten. Dan blijven energie en compost over, wat beter voor het milieu is. Wasbare luiers kunnen het beste meerdere kinderen meegaan.

Een kind gebruikt rond de 5.000 luiers tot het zindelijk is op de gemiddelde leeftijd van drie jaar en twee maanden. Elk jaar dragen 600-duizend kinderen in Nederland een luier. Hoe eerder een kind zindelijk is, hoe beter dat is voor het milieu, omdat er minder luiers nodig zijn. Zindelijk zijn blijkt vaak eerder bereikt te worden met wasbare luiers.

Bron: de Betere Wereld / Milieu Centraal
Laatst geupdate op ( zondag 07 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->