NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Beveiliging nieuw paspoort lek PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 2
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
dinsdag 08 april 2008

 paspoort

De beveiliging van het nieuwe Nederlandse paspoort is ’lek’. De persoonlijke gegevens op de elektronische chip kunnen vanaf een afstand worden uitgelezen. Dat hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontdekt, schrijft Trouw dinsdag.

De moderne paspoorten verraden ook als ze in een tas of jaszak zitten hun aanwezigheid én uit welk land ze komen. Totnogtoe is zeker dat paspoorten uit Nederland, Australië, België, Duitsland en nog zes Europese landen ongemerkt zijn te traceren en te herkennen.

De onderzoekers zullen hun ontdekking volgende maand tijdens een congres over beveiliging demonstreren. In hun artikel voor dat congres waarschuwen zij dat terroristen een ’paspoortbom’ zouden kunnen maken die alleen afgaat als een paspoort uit een bepaald land langskomt.

Minder spectaculair maar mogelijk realistischer, schrijven zij, is de dief die eerst vaststelt of iemand een paspoort bij zich heeft, waar die zit (in jas, tas of broekzak) en of het een pas van de gewenste nationaliteit is, waarna een gerichte beroving mogelijk wordt.

Vorig jaar ontdekten onderzoekers  van de universiteit van Louvain-la-Neuve dat ook de Belgische paspoorten lek zijn. Het ging toen om paspoorten die tussen eind 2004 en juli 2006 warenafgegeven. De paspoorten die sinds juli 2006 worden uitgereikt zijn wel beveiligd, maar ook die beveiliging was volgens onderzoekers ontoereikend. De chip die zich in de achterflap van het paspoort bevindt, bevat persoonlijke informatie van de houder. Behalve de pasfoto kunnen ook de geschreven handtekening, de naam, de voornamen, het paspoortnummer, het geslacht, de geboortedatum en de uitgifte- en vervaldatum eenvoudig gekraakt worden.

Bron: de Pers  

Laatst geupdate op ( zaterdag 06 december 2008 )
 
Volgende >

-->