NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Brad Pitt bouwt duurzame huizen in New Orleans PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 3
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
vrijdag 25 januari 2008

In december van 2006 is Brad Pitt  gestart met het project “Make It Right” voor slachtoffers orkaan Katrina. Met verschillende experts uit New Orleans om de tafel gaan zitten om te brainstormen over de mogelijkheden voor groene betaalbare woningen voor de slachtoffers van de orkaan Katrina.

Brad Pitt make it right

Na gesproken te hebben met verschillende partijen waaronder ook oud-bewoners was het voor Brad Pitt duidelijk dat er kansen waren voor het project “Make it right”. Een naam die overigens is gegeven naar aanleiding van een gesprek met een van de ex-bewoners van de wijk waarin hij indringend vroeg “Make this Right”.

Brad Pitt vroeg vijf lokale, vier Amerikaanse en vijf internationale architectenbureaus met ervaring en een naam in de internationale bouwwereld op het gebied van duurzaam bouwen. Onder de in totaal 14 bureaus bevind zich ook het Nederlandse MVRDV architecten bureau uit Rotterdam.

Voor het project ‘Make it Right’ wil Brad Pitt honderdvijftig huizen laten bouwen in de Lower 9th Ward. Dit is een gedeelte van New Orleans wat het zwaarste getroffen is tijdens de overstroming op 29 augustus 2005. Het gebied staat bekend als een van de meest cultuurrijke gemeenschappen in Amerika. Tevens is het ook de geboorteplaats van grote muzikanten, waaronder Fats Domino

Brad Pitt Make it right

Alle huizen dienen bestand te zijn tegen de lokale omstandigheden. Daarmee is ook rekening gehouden met een eventuele nieuwe dijkdoorbraak. Tevens dienen de huizen betaalbaar, milieuvriendelijk en reproduceerbaar te zijn. Zelf doet Brad Pitt een investering van 5 miljoen dollar in het project “Make it Right”.
Brad Pitt werkt onder andere nauw samen met het architecten bureau van William Mcdonough. Mcdonough is een van de oprichters van het revolutionaire Cradle to Cralde concept. Volgens dit concept wist het bureau eerder al gebouwen te realiseren die meer energie produceren dan verbruiken. Mc Donough neemt een voorbeeld aan de natuur. Cradle to Cradle kan vergeleken worden met de levenscyclus van een plant. Tijdens de groei zet een plant co2 om in zuurstof. Aan het einde van de levenscyclus sterft de plant af en word door de natuur weer opgenomen en omgezet tot voedsel voor andere planten en dieren.

Brad Pitt make it right

Bij het Nederlandse architecten bureau MVRDV heeft Winy Maas een langgerekte woning ontworpen geïnspireerd op de vroegere “shotgun houses” De naam “The Bendhouse” ligt voor de hand vanwege de knik in het midden van de woning. De voor en achterkant staan op palen met het oog op een eventuele overstroming. Van buiten lijkt het alsof je bij het slapen in de woning zo je bed uit rolt. Een kijkje aan de binnenkant van de woning laat echter een verrassend ander beeld zien. In het midden van het huis bevind zich het centrale gedeelte van de woning. In de voor- en achterkant zijn de woon- en slaapkamer terug te vinden. Tevens is er aan beide zijde van het huis een balkon. De huurwoningen zullen in mei 2008 verrijzen en moeten onderdak gaan bieden aan de ontheemden bewoners van New Orleans.

Het bureau had in eerste instantie wel haar twijfels bij het aannemen van de opdracht. De waterhuishouding in het gebied is namelijk nog steeds niet op orde. Onder andere de dammen zijn nog steeds te laag en de kans op een herhaling van de ramp is dan ook nog steeds aanwezig. Dit vraagt wel om een creatievere en dus interessantere benadering maar we waren bang om aangezien te worden als aasgieren. Nu zien we de ontwerpen meer als een stil protest tegen de huidige regering.

www.makeitrightnola.org

bron: www.debeterewereld.nl

Laatst geupdate op ( maandag 08 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->