NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Milieuschade door spaarlamp PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
woensdag 01 oktober 2008
Kans op milieuschade door weggooien spaarlampen

Te veel spaarlampen verdwijnen nog in het gewone huisvuil. Daardoor bestaat het risico dat kleine hoeveelheden kwik in het milieu komen. Een verontrustende situatie voor de toekomst, meldt de Stichting LightRec Nederland woensdag in haar jaarverslag over 2007.

LightRec is opgericht door importeurs en fabrikanten van lichtbronnen en armaturen met het doel een milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur te bevorderen. Wat dat betreft heeft LightRec wel goed nieuws. Er zijn vorig jaar ruim 12 miljoen spaarlampen en TL-buizen ingezameld, 6 procent meer dan in 2006.

Onwetendheid bij de consument is het knelpunt, zegt directeur Jeroen Bartels van LightRec. "Consumenten kijken positief aan tegen spaarlampen, maar ze blijken slecht op de hoogte te zijn van het feit dat dat spaarlampen een hele kleine hoeveelheid kwik bevatten."

Ze behoren tot het klein chemisch afval, net als batterijen. "Als je spaarlampen niet gescheiden inzamelt, is er een kans dat het kwik uit de lampen in het milieu komt en dat willen we voorkomen", aldus Bartels, die erop wijst dat de verkoop van dit soort lampen sterk stijgt en actie daarom zeker nodig is.

De stichting LightRec heeft voor 2008 en 2009 een groot budget gereserveerd voor publieksvoorlichtig. ,,Aan die bewustwording gaan we de komende jaren echt werken.''

Bron: de Pers

NB. In dit filmpje is te zien dat een spaarlamp ook nog lage electromagnetische straling uitzend, hetgeen volgens de WHO leukemie kan veroorzaken. Energieregie biedt verschillende beschermende maatregelen hiervoor: met name electrosmog bescherming en uitstekende LED-lampen, die aanzienlijk minder stroom verbruiken.

Laatst geupdate op ( maandag 08 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->