NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Rapport SER glashelder: kernenergie niet duurzaam maar duur PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
vrijdag 04 april 2008

nuke power

In opdracht van de SER heeft de ECN en Nuclear Research Group (NRG) onderzoek gedaan naar de vraag of kernenergie een rol moet krijgen in een toekomstige duurzame energievoorziening.

Daarnaast is gekeken of kernenergie een rol zou kunnen spelen in de zogenaamde transitie, de periode dat de overstap naar een duurzame energievoorziening wordt gezet.
Allereerst is geconstateerd dat kernenergie niet duurzaam is. Er zijn nog te veel onzekerheden en problemen met betrekking tot onder andere afvalverwerking, uraniumvoorraden, het gevaar van proliferatie en zelfs veiligheid van de installaties zelf.

Bovendien blijkt
· dat uitbreiding van het kernenergievermogen geen gunstig effect heeft op de werkgelegenheid,
· dat uitbreiding van het kernenergievermogen geen lagere energiekosten oplevert voor de industrie,
· dat de kosten van kernenergie de laatste jaren alleen maar gestegen zijn.

De NRG spreekt de verwachting uit dat duurzame kernenergie mogelijk is als bijvoorbeeld de vierde generatie reactoren is ontwikkeld. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat het nog zeker dertig jaar duurt voor die eventueel op de markt beschikbaar komen. WISE vindt dat de weg naar een duurzame toekomst (de transitie) ook zo duurzaam mogelijk moet zijn. De keuze voor vieze, dure en onveilige kernenergie is irrationeel en blokkeert versnelde groei van werkelijk duurzame oplossingen.

Wind op zee kost nu al net zo veel als kernenergie. Over 15 jaar (als een kerncentrale zou kunnen gaan produceren) zullen de kosten van windenergie sterk verder gedaald zijn. Kernenergie – zo leert de ervaring van de afgelopen decennia – wordt alleen maar duurder.
We roepen de regering op het rapport ten behoeve van de SER ter harte te nemen en kernenergie af te serveren. Het debat over de door Van Geel in de vorige kabinetsperiode geformuleerde randvoorwaarden hoeft niet meer gevoerd te worden; tegen de tijd dat er eventueel reactoren van de vierde generatie beschikbaar komen moet er toch opnieuw gekeken worden naar alle criteria.

Bron: WISE

Laatst geupdate op ( maandag 08 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->