NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Waar blijft het groene mobieltje? PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 0
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
maandag 08 december 2008

De groene gsm, die vrij is van giftige stoffen en grotendeels gemaakt is uit recycleerbare of biologisch afbreekbare materialen, laat op zich wachten. De technologie en de materialen zijn beschikbaar, maar de meeste fabrikanten snappen niet dat de consument duurzamere toestellen wil, blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ABI Research.

Mobiele telefoons zijn een snel groeiende bron van elektronisch afval. Elk jaar worden zo’n 150 miljoen telefoons afgedankt. Daarvan wordt amper 5 procent gerecycleerd of ecologisch verantwoord verwerkt. De fabrikanten hebben in de voorbije jaren weliswaar het gebruik van giftige stoffen in hun apparaten verminderd, maar ze deden dat enkel omdat de wetgeving ze daartoe verplichtte. De producenten beslisten bijvoorbeeld pas na nieuwe Europese wetgeving om zware metalen, pvc en broomhoudende vlamvertragers uit hun toestellen te weren.

Toch kunnen de fabrikanten volgens het onderzoeksbureau nog heel wat meer doen om hun producten duurzamer te maken. Ze kunnen overschakelen op andere materialen, zoals bioplastics (plastic op plantaardige basis), en grootschalige recyclageprogramma’s opzetten. Want de consument zit wel degelijk te wachten op groenere toestellen, zegt ABI Research. Het bureau verwijst naar een studie van Nokia zelf, waarin 76 procent van de respondenten zegt liever toestellen te kopen van een fabrikant die in hun ogen ecologisch verantwoord produceert.

Samsung, Nokia en Sony Ericsson zijn het actiefst op het gebied van duurzame gsm’s. Samsung spant de kroon omdat het dit jaar drie modellen uitbracht met een behuizing op basis van maïs. Nokia en Sony Ericsson beperken zich voorlopig tot prototypes en goede bedoelingen. Zo stelde Nokia een prototype voor dat gemaakt was uit gerecycleerde blikjes, plastic flessen en autobanden. Sony Ericsson werkt naar eigen zeggen aan een programma dat de nadruk legt op een verbeterd stroomverbruik en bioplastics.

De drie fabrikanten zijn niet toevallig ook bij de koplopers in het klassement dat de milieuorganisatie Greenpeace opstelde. Daarin krijgen elektronicafabrikanten een score op basis van hun gebruik van giftige stoffen en recyclagebeleid.

Bron: Joren Gettemans / MVOnieuws

Laatst geupdate op ( woensdag 01 april 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

-->