NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Eerste Earthship van Nederland in gebruik PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 0
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
woensdag 08 juli 2009
 
 
 
 
 
 
Zaterdag 20 juni is het eerste Nederlandse Earthship geopend. Het Earthship doet dienst als theehuis in het ecologische doepark Nooterhof in Zwolle.
Het ontwerp van dit Earthship Teahouse is gemaakt door de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Hij is de bedenker van het concept Earthship. Al in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw heeft hij zijn eigen aardehuis in Taos, New Mexico gebouwd. Reynolds is naar Nederland gehaald door Theo Lalleman van de Rotterdamse stichting Owaze, die de bouw van Earthships propageert.

In het Nederlands betekent Earthship aardehuis. Een Earthship wordt grotendeels gebouwd uit gerecyclede materialen, voornamelijk vrijkomend uit sloop van oude gebouwen. Maar ook van lege wijn- en bierflessen, oude autobanden, overtollige materialen of producten met een productiefoutje. Materiaal wat normaliter als afval wordt gezien.

Het zijn gebouwen die zo veel mogelijk onafhankelijk zijn van centrale systemen als energie- en waternet en riolering. De bouwers gebruiken schone energie via zon en wind. Regenwater wordt opgevangen van het dak en gefilterd tot drink- en spoelwater.

Men bouwt de huizen door ze gedeeltelijk in te graven. De muren worden vervaardigd van met aarde gevulde autobanden. Aan de zuidkant bevindt zich een glazen serre om optimaal gebruik te maken van zonlicht en zonnewarmte. De temperatuur binnen is gestabiliseerd door zware muren en daken.  

Een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie berekende dat een Earthship ruim negenmaal minder milieubelasting veroorzaakt dan een vergelijkbaar traditioneel gebouw.

Zie ook: Bouwers staan plotseling open voor aardehuizen
Laatst geupdate op ( vrijdag 10 juli 2009 )
 
Volgende >

-->