NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
De Belle van Zuylen: uniek! PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 3
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
zaterdag 04 april 2009

Met zijn 262 meter is de Belle van Zuylen het nieuwe landmark van Utrecht en Nederland. 'De Belle' is dynamisch door een spannende mix van wonen, werken en recreëren. En vernieuwend op het gebied van technologische innovatie en energiebesparing.

De Belle van Zuylen is een uniek vormgegeven uitzichtspunt waar iedereen van kan genieten. Over enkele jaren zal het gebouw, naar een ontwerp van de Architekten Cie. (Pi de Bruijn/Branimir Medić), langs de A2 in Utrecht verrijzen. 

Functies van het gebouw
De Belle van Zuylen kent een dynamische mix van wonen, werken, winkelen en recreëren. Functies die elkaar aanvullen en versterken en soms volledig in elkaar opgaan. Deze multifunctionaliteit vormt de basis voor het achterliggende concept ‘De wereld van de Belle van Zuylen’.

Het duurzame karakter van het gebouw en de daarin aanwezige functies komt tot uiting in het beperkte energieverbruik. Zo wordt onder meer de warmte uit de kantoren hergebruikt voor de woningen; een manier van energiebesparen die uniek is in Nederland. Ook worden koude en warmte opgeslagen in de grondwaterlaag waardoor minder installaties nodig zijn om het gebouw te verwarmen en te koelen.

Een naam met een verhaal…

Erudiet, vooruitstrevend, tegendraads, kosmopolitisch en succesvol.

Zo was Belle van Zuylen als mens en als schrijfster. Precies zo staat ons het nieuwe gebouw in Utrecht voor ogen. Niet alleen een opvallende landmark voor de stad Utrecht, maar ook een internationaal aansprekend symbool. Met de ontwikkeling van de Belle van Zuylen wordt onze visie op innovatie, organisatie, stad en samenleving realiteit. Met lef en daadkracht brengen we dit project tot leven.

Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken werd geboren op 20 oktober 1740 als dochter van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken en Helena Jacoba de Vicq. Ze groeit op in Slot Zuylen bij Utrecht en geeft al jong blijk van een levendige intelligentie, een grote intellectuele nieuwsgierigheid, non-conformistische ideeën en het talent om te schrijven. Als schrijfster wordt ze beroemd. In het buitenland als Isabella de Charrière; in Nederland als Belle van Zuylen. Ze schrijft romans, toneelstukken, opera’s (zowel libretto’s als muziek) en brieven die bestemd zijn voor vrienden, familie en haar grote liefde Constant d’Hermensches.

"Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid"

Uit Brief Van Isabelle De Charriere (Belle Van Zuylen) Aan James Bosswell.

Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid

Belle voelt zich betrokken bij wat er in Europa gebeurt en houdt er verlichte ideeën op na die vaak botsen met de traditionele opvattingen van haar familie en haar stand. Zo wordt haar korte verhaal Le Noble uit 1762 waarin ze op badinerende toon de vastgeroeste gewoontes in sommige adellijke families beschrijft, door haar ouders uit de handel genomen. In de loop der jaren melden zich vele huwelijkskandidaten in Slot Zuylen, maar haar vooruitstrevende instelling schrikt even zovele weer af. Zelf drukt ze zich hierover heel kernachtig uit in een brief aan James Bosswell: Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid.’

In 1771 trouwt Belle uiteindelijk toch met de geletterde en erudiete Zwitser Charles-Emmanuel de Charrière de Penthaz met wie ze zich vestigt in Colombier bij Neuchâtel. Dit huwelijk valt vrijwel gelijk samen met de start van haar internationale carrière als schrijfster. Haar volledige oeuvre is inmiddels uitgegeven als Oeuvres Complètes. Een selectie van de brieven is ook uit het Frans vertaald in het Nederlands verkrijgbaar.

Klik hier voor de huidige stand stand van zaken en de website.

Laatst geupdate op ( zaterdag 11 april 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

-->