NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Fenomeen dreigt te verdwijnen PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 0
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
donderdag 15 mei 2008

sauna

De leukste sauna van Amsterdam met een bijzondere karakter (multi-culti, goedkoop, duurzaam, vrijwilligers,  alternatief, geen winst oogmerk, geld naar goede doelen, goede sfeer, vegetarisch, biologisch producten enz.) dreigt door de ontruiming verloren te gaan. (Inmiddels kan na de uitspraak  de sauna voorlopig voortbestaan, maar haar toekomst is nog onzeker)

Persbericht 23 december 2007

Al meer dan 20 jaar is Sauna Fenomeen een unieke, alternatieve plek in Amsterdam. Voor weinig geld kan genoten worden van een sauna, een stoombad, massages, zonnebanken en lekkere biologische hapjes en drankjes aan de gezellige bar. Maar Sauna Fenomeen is geen gewone sauna. De organisatie draait bijna helemaal op vrijwilligers. Er wordt geen winst gemaakt, als er geld over is gaat dat naar een goed doel. Sauna Fenomeen vervult een hele belangrijke sociale functie in de buurt, en in Amsterdam. De sfeer is uniek en het publiek zo divers als maar denkbaar: man en vrouw, rijk en arm, autochtoon en allochtoon, werkenden en werkelozen, iedereen komt samen om de hectiek van de stad even te ontvluchten, te ontspannen en gezamenlijke waarden te delen. Het is de multiculturele samenleving op z’n best. Vele van de klanten zien we jaar na jaar weer terug.

Sauna Fenomeen is in de jaren 80 ontstaan uit de Kraakbeweging. De voormalige tramremise aan de Amstelveenseweg werd gekraakt en hier ontstond de Binnenpret. Binnen dit complex ontstonden allerlei positieve initiatieven, waaronder infokafee Bollox, OCCII, eetcafé MKZ en Sauna Fenomeen. De voormalige paardenstal werd omgetoverd tot wat het nu is, een alternatieve sauna waar het heerlijk vertoeven is. In de jaren 90 werd het hele complex gelegaliseerd. Toen kregen De Binnenpret en Sauna Fenomeen voor het eerst juridisch gezien de relatie van huurder-verhuurder.

Helaas is er na verloop van tijd onmin ontstaan tussen de Binnenpret en Sauna Fenomeen. Zonder verder uit te wijden over wat er allemaal gespeeld heeft kan gezegd worden dat waar twee partijen strijden er twee schuld hebben. Helaas heeft deze onenigheid te lang doorgesudderd. De Binnenpret is formeel gezien in staat Sauna Fenomeen de huur op te zeggen, en wat niemand verwachtte: zij maken gebruik van dit middel! We zijn nu verwikkeld in een geld- en tijdverslindende rechtszaak om Sauna Fenomeen van de ondergang te redden. Dit heeft tot nu toe zo’n 20.000 euro gekost, geld dat veel beter naar een goed doel had kunnen gaan! En het einde is nog niet in zicht. Het ongelooflijke dreigt zelfs: de oude krakers van de Binnenpret dreigen Sauna Fenomeen met ontruimen! Als we nu niets doen is het wellicht tegen de zomervakantie 2008 gedaan met Sauna Fenomeen. Een unieke plek verdwijnt!

Sauna Fenomeen heeft de afgelopen twee jaar steeds geprobeerd om met De Binnenpret om de tafel te gaan en de problemen die er zijn op te lossen. We hebben de hand in eigen boezem gestoken en hebben gereorganiseerd. Er is een model met werkgroepen in het leven geroepen om het werk beter te verdelen. Financieel gaat weer voor de wind. Er kan zelfs weer geld naar goede doelen. De redenen die er waren om de huur op te zeggen liggen ver achter ons.

De Binnenpret heeft de gesprekken echter in een vroeg stadium afgekapt en weigert nu iedere vorm van communicatie. Ook weigeren ze te praten over de lening en verbouwingskosten die ze nog aan Sauna Fenomeen moeten terugbetalen! Als het ondenkbare gebeurt en Sauna Fenomeen door de Binnenpret ontruimd wordt dan moet al het geld in een keer terugbetaald worden. Dan dreigt voor de Binnenpret zelf mogelijk ook faillissement! Dit is niet wat Sauna Fenomeen wil!! Wij dragen de Binnenpret een warm hart toe en willen nog steeds met hen om de tafel en tot een constructieve oplossing komen. Het is nog niet te laat! We zijn bereid volledige openheid van zaken te geven en over alles te praten.

We roepen de Binnenpret op om de hand over het hart te strijken en weer de dialoog met ons aan te gaan. We roepen klanten van Fenomeen, Binnenpretters, buurtbewoners, (ex)krakers, de politiek en anderen op zich solidair te verklaren met Sauna Fenomeen. Hier en nu kunnen we idealen in de praktijk brengen door te laten zien dat conflicten uitgepraat en opgelost kunnen worden. Verder wordt iedereen natuurlijk uitgenodigd eens een kijkje te komen nemen en lekker te relaxen

Sauna Fenomeen
1e Schinkelstraat 14-16
1075 TX Amsterdam
www.saunafenomeen.nl
info@saunafenomeen.nl

NB. De Binnenpret maakt misbruik van haar juridische positie, die ze verworven hebben ten tijde van de legalisatie. Er is toen een verhuurder-huurder verhouding onstaan. Daardoor is de het bestuur van de Binnenpret formeel in staat de sauna, maar ook de andere gebruikers van het complex, de huur op te zeggen. Het was natuurlijk nooit de bedoeling van de legalisatie. Dit moet koste wat het kost voorkomen worden. Daarom de oproep om in grote getale naar het hoger beroep te komen om daar waar mogelijk je ongenoegen kenbaar te maken, een mailtje naar de Binnenpret te versturen (binnenpret@binnenpret.org) met waarom je vindt dat Sauna Fenomeen niet ontruimd mag worden, de handtekeningen lijst te tekenen, mee te denken over hoe we de Binnenpret op andere gedachten kunnen brengen, en zo te voorkomen dat de bodemprocedure door de Binnenpret wordt doorgezet. We willen met z'n allen naar de sauna kunnen blijven gaan.....
 
Op woensdag 28 mei om 09.30 is het hoger beroep van de bodem procedure, aangespannen door de Binnenpret tegen Sauna Fenomeen. Dit vindt plaats in het Gerechtshof. Adres: de Prinsengracht 436 te Amsterdam.
 

 

Laatst geupdate op ( zaterdag 06 december 2008 )
 
Volgende >

-->