NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Stop op subsidie milieuorganisaties dreigt PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 0
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
maandag 25 augustus 2008

Milieuorganisaties zoals het veel bekritiseerde Milieudefensie zijn gewaarschuwd. Milieuminister Jacqueline Cramer sluit niet uit dat zij de subsidiekraan dichtdraait, liet zij zaterdag weten.

Zij reageert op de aanhoudende stroom kritiek op de overheidssubsidiëring aan milieuorganisaties. Vooral Milieudefensie is de kop van Jut. Regeringspartij CDA heeft onlangs Cramer gevraagd de steun aan milieuorganisaties onder de loep te nemen, na een onderzoek van Milieudefensie over ‘fout hout’.

Voorzitter Bernard Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW betitelt in De Telegraaf van zaterdag de organisatie als een ‘dogmatische, ondemocratische actiegroep’. Hij roept de overheid onomwonden op de steun aan Milieudefensie stop te zetten.

De PvdA-bewindsvrouw breekt in een verklaring een lans voor de steun aan milieuorganisaties door VROM. Volgens haar spelen zij een belangrijke rol als tussenpersoon om burgers te interesseren voor milieu en te betrekken bij het milieubeleid. Volgens haar staat een merendeel van de bevolking achter dit beleid, met de subsidiëring van organisaties die kritisch zijn over het regeringsbeleid.

Maar Cramer, die geen namen van organisaties noemt, trekt wel een grens. Bij eenzijdige en onvolledige informatie en het op ondemocratische wijze voeren van het maatschappelijke debat ‘moeten we als rijksoverheid zeer kritisch zijn’. In dat geval zal zij dit met de milieuorganisatie waarom het gaat bespreken. ‘En uiteindelijk, als deze eenzijdigheid of onvolledigheid in het debat voortduurt, kan dit leiden tot stopzetting van de subsidie.

Volgens de minister zijn milieuorganisaties niet totaal afhankelijk van overheidssubsidies, zoals wel wordt gedacht. De steun is vooral bedoeld voor specifieke projecten, en niet voor het in stand houden van de organisatie, schrijft Cramer. Milieuorganisaties zijn naar haar zeggen voor hooguit 20 procent afhankelijk van VROM-subsidies. Het aantal leden en donateurs van natuur- en milieuorganisaties groeit daarnaast, waardoor er ook steeds minder noodzaak tot subidiering is.

Over de omvang van de VROM-subsidies aan de milieubeweging kon een woordvoerder van Cramer geen duidelijkheid geven.

ANP
gepubliceerd op 23 augustus 2008 14:01, bijgewerkt op 23 augustus 2008 17:00

 Bron:  MilieuFocus

Laatst geupdate op ( maandag 08 december 2008 )
 
< Vorige   Volgende >

-->